Toată lumea a auzit despre impozitarea bacșișului, de la 1 ianuarie 2023. Unii mai răi ar putea spune că în România se impozitează și „atenția”. Normal, nu este chiar așa, sunt multe țări civilizate au implementat bacșișul pe nota de plată. Mai civilizat, nu? Da, dar mai birocratic. Ceea ce înseamnă bani în plus.
Bacșișul a mai intrat în atenția autorităților acum 8 ani, în 2015. După nici 2 luni a fost „abrogat”. Poate că nu l-a înghițit nimeni, poate că electoral nu dădea bine. Acum dă. Reține atenția că, la varianta din 2023, foarte puțini oficiali din HORECA și-au exprimat un punct de vedere. Ba chiar, în prima fază a lansării proiectului de act normativ, toată lumea din această industrie a tăcut mâlc. De parcă știau deja. Sau o fi fost ideea lor?
Câteva semne (de întrebare)
Bun, ce atrage atenția vizavi de această variantă de impozitare a bacșișului? În primul rând, că nu vorbim de o modificare a Codului Fiscal ci de o schimbare a regimului caselor de marcat. În al doilea rând, implementarea acestei măsuri va duce la creșterea costurilor cu birocrația. De unde le va recupera compania, aveți idee? Eu am. O să scrie pe meniu.
Trei și poate cel mai important: este impozitat bacșișul de la restaurante și baruri. Păi avem bacșiș în taximetrie, în industria de înfrumusețare (a se citi frizerie și coafor), la cofetării, în servicii, etc. Ei de ce nu pun sumele astea pe bon?? Patru: cuantumul bacșișului este cuprins între 0 și 15 la sută. Dar dacă eu vreu să-i dau 16? Sau 30 la sută?!
Una peste alta, orice lege are și fărădelege. Nu știm care va fi efectul dar este clar că va produce mici seisme în industrie. Sunt însă și avantaje. De exemplu, prin fiscalizarea bacșișului angajații din restaurante și baruri vor deveni mai solvabili. Și poate vor intra mai ușor într-o bancă, fără să se mai pornească alarma de cum pun mâna pe clanță. Teoretic.
Vă recomand, pe această temă, și aprecierile unui expert: Valentina Saygo. Vă veți lămuri cu siguranță. Că deh, am și eu limitele mele.